Élzárógépek vásárlásának 8 parancsolata

2017 február 28. kedd

Milyen élanyaggal akarok dolgozni, munkakezdési gyorsaság, színcsere gyorsaság, stb.

Amikor az ember elhatározásra jut, hogy egy több millió forint értékű gépet vásárol, természetes igény, hogy ez a befektetés bizonyos idő múlva rentábilis, nyereséges legyen. A mai viszonyok között viszont nem egyszerű dolog az idő és információk hiányában megtalálni azt a lehetőséget, mellyel igényét a lehető legteljesebben kielégítheti. Nem mindig tudjuk a rengeteg valós és sajnos valótlan információk közül azon valós információkat kiválogatni, amik birtokában jó döntést hozhatunk.

Ez alkalommal az élkezelő gépek kiválasztáshoz szeretnénk olyan általános szempontok felsorolásával segítséget nyújtani, melyek alapján bármelyik gyártó termékeit ellenőrizni tudjuk kiválasztás előtt, hogy a mi igényeinknek melyik felel meg a legjobban. Felhívjuk a figyelmet néhány olyan létező momentumra, melyeket a legtöbb esetben nem vesszük figyelembe, valós tartalmáról nem győződünk meg.

Amennyiben a leírt szempontok figyelembevételével választjuk ki élzárónkat, biztosak lehetünk abban, hogy beruházásunk meghozza a kívánt eredményt.

Rövid előkészítés, ellenőrzés = hosszútávú megelégedettség

Ahhoz, hogy pontosan ki tudjuk választani a nekünk megfelelő gépet, tisztáznunk kell magunkban, hogy mit akarunk vele elvégezni. Ezt ajánlatos előre (ha van rá lehetőség 2-4 évre) átgondolni, elkerülendő az egy év utáni csere szükségessége, miután a gépek az első 1-2 évben veszítenek arányosan legtöbbet értékükből.

(A forrólevegős gépek nem képezik az elemzés részét.)

 1. Fontos eldönteni, hogy milyen élanyaggal akarok dolgozni, ettől függ a gép nagysága, aggregát felszereltsége. Azzal nem árulok el titkot, hogy az élfával dolgozók más felépítésű, aggregát kiosztású gépet igényelnek, mint az élfóliát, ABS-t használók. Az már viszont nem biztos, hogy köztudott, ez utóbbiaknál sem mindegy hogy pl. milyen minőségű ABS-t alkalmaznak, ettől függhet a polírkorong vagy a laposcikling közötti választási szükséget, vagy mindkettő használata.
 2. Fel kell mérni az élzárandó anyag természetét is. Amennyiben például strukturált laminátos bútorlappal is dolgozunk, ajánlatos ragasztó leválasztó anyag alkalmazása, aminek szintén megvannak a kötelező vonzatai a gép felszereltségében. Ezt figyelembe véve fontos szempont az alapanyag hőmérséklete is.
 3. Az élanyag ismeretén túl át kell gondolni az előfordulható megmunkálási fázisokat (egyenes marás, fózolás, élkerekítés, véglekerekítés, rádiusz-, laposciklingelés, nútolás, profilmarás stb.) és mindezeket összevetni az élzárandó anyag vastagságával, az élzáróanyag vastagságával, anyagával, minőségével. Ezen tényezők alapvetően meghatározzák a gép felszereltségét.
 4. A gép kapacitásának kiválasztásához fontos tudni az egységnyi idő alatt élzárandó folyóméter mennyiségét és ezen belül komoly befolyásoló tényező a munkadarab hosszak meghatározása. Nyilvánvaló, hogy ugyanazzal az előtolással hosszú alkatrészekből egységnyi idő alatt sokkal nagyobb fm mennyiséget lehet élzárni, mint rövid darabok esetén.
 5. A gépben lévő egységek szempontjából mindenképpen érdemes figyelembe venni az enyvfelhordó egységet. Ennek az egységnek meghatározó kihatása van az alábbiakra:
  • Munkakezdési gyorsaság: egy tartályos gép ragasztóanyag felmelegítése minimum 20-30 perc (nagyságtól függően lehet több is), míg a patronos enyvfelhordós gépek 3-4 perc alatt munkára készek: Ez 1/7 időszükséglet, 85 %-kal kevesebb.
  • Színcsere gyorsaság: tartályos gépnél (lehűtés, takarítás, felmelegítés: minimum 45-60 perc. Patronos gépnél (patron kivétel, másik bele) ez maximum 2 perc! Ez 1/20 időszükséglet, 95 %-kal kevesebb.
  • Energiafogyasztás:
   1. Tartályos gépeknél a ragasztóanyag felmelegítése: 2-3 kWh. Ugyanez patronos gépeknél: 0,12 kWh! Ez 1/12 energiaszükséglet = 92 %-kal kevesebb.
   2. Tartályos gépeknél az indulási idő minimalizálásához a tartályban lévő ragasztót melegen kell tartani. Ez egy szerény teljesítményű 5,5 kW-os fűtés esetén egy műszakban kb. 15-20 kWh fogyasztást jelent. Ugyanez patronos gépnél, figyelembe véve a 3 perces indulási időt, 0 kWh! = 100 % energia megtakarítás.
  • Anyag-, időtakarékosság: Tartályos gépeknél az állandóan melegített ragasztóanyag megég, elszíneződik, tehát időről időre tartályt kell takarítani és bizonyos mennyiségű ragasztó anyagot eldobni. Ez mind anyagban, mind időben veszteséget okoz.
  • PU ragasztás: Amennyiben valakinek (egyre nagyobb a szükséglet) Poliuretán (vízálló) ragasztóanyaggal is kell várhatóan dolgoznia, ajánlatos figyelembe venni, hogy a tartályos gépek nagy részénél ez csak opciós (védőgázas szakasz) felszereltséggel oldható meg, míg a patronos gépek ugyanazzal a felszereltséggel gond nélkül képesek a PU ragasztásra.
 6. A gép egyes aggregátjain lévő szerszámok felfogatása és gyors cserélhetősége is fontos momentum, amit érdemes előre tisztázni.
 7. Mindenképpen figyelmet kell szentelni a vásárlás utáni időknek is. Itt gondolok az alkatrészellátás gyorsaságára, rugalmasságára, a szervizháttérre. Fontos, hogy a megvásárolt gép hosszú évekig megfelelő ilyen jellegű biztonsággal rendelkezzen.
 8. A paraméterek tisztázása után, bizonyítandó azok helyességét, kérjünk gyakorlati próbalehetőséget illetve referenciahelyet, ahol az adott típusú gépet munka közben megtekinthetjük.

Fagépszer Plusz Kft.

 • Cím

  6000 Kecskemét, Úrrét tanya 79/A.

 • Mobil

  +36 (30) 370-1364

 • E-mail cím

Betöltés alatt...
Ajánlatkérés