A fa hulladék értéke tízszeresére növekedett

2019 november 20. szerda

A fa raklapok gyártása során évente több ezer tonna faforgácsot termelnek. Ahelyett, hogy jelentéktelen összegért eladnák őket, a Koscal horvát raklapgyártó mintegy 10 évvel ezelőtt befektetett az első Zaisertshofen-ben gyártott RUF brikettáló rendszerébe, és így tízszeresére növelte a fa hulladékának értékét. Időközben a brikettálást végző két modern RUF Lignum R6 prés a vállalkozás jövedelmének második pillérévé vált, amely a teljes bevételük mintegy harmadát teszi ki.
 
Ziga Ravnik, a RUF horvátországi képviselője, Marko Koscal, a Koscal ügyvezető igazgatója, és Roland Ruf, a RUF ügyvezető igazgatója, örülnek a Koscal brikettgyártásban elért üzleti sikerének.

Ziga Ravnik, Roland Ruf és Marko Koscal a brikettgyártó részlegen egy RUF Lignum R6 prés előtt

A fa raklapok horvát gyártója, a Košćal d.o.o., a hosszú távú tervekben bízik. Mióta a cég 1994-ben megalakult, egy két alkalmazottal rendelkező parányi cégből egy 80 főből álló közepes méretű vállalattá fejlődött. Számos döntő tényező játszott fontos szerepet ebben a növekedésben. Ezek egyikét hangsúlyozza Marko Koscal igazgató: “Egy tipikus családi vállalkozás vagyunk, amelyet édesapám alapított, és amelybe már fiatalkoromban be voltam vonva. Édesapám ma is aktív szerepet tölt be tanácsadóként, én a feleségemmel a kereskedelmi szempontokkal foglalkozunk. Mindannyian teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a cég iránt.”

Ennek megfelelően a tulajdonos család számára nagyon fontos, hogy a vállalkozás minden alkalmazottja számára jól működjön, és biztonságban legyen a jövőjük. Ez az egyik oka annak, hogy Koscal mindig is jelentős termelési mélységgel dolgozik. Ami azt jelenti: A fa rönköket alapanyagként vásárolják meg, amelyeket a termelési területen fűrészelnek szalagfűrészekkel és sorozatvágó körfűrészekkel. Végül a sztenderdizált raklapokat két automata soron állítják elő. "Havonta átlagosan 40 000 darabot szállítunk" - magyarázza Marko Košćal, majd folytatja: "A speciális méretekre csak ritkán van igény. Habár, szükség esetén ilyen raklapokat is gyártunk, és erre a célra egy harmadik sort üzemeltetünk, amelynél klasszikus módon kéziszerszámokkal dolgozunk.

A fa hulladékkal is pénzt keresnek
Az egyes faelemek vágási folyamata során hatalmas mennyiségű faforgács képződik; körülbelül 7000 tonna az a mennyiség, amellyel a horvát vállalkozásnak évente foglalkoznia kell. Ez azonban már évek óta nem jelent terhet a Koscal számára. Ennek oka pedig az, hogy jelentős összegű pénzt keresnek vele. Korábban a fa hulladéktól való megszabadulás és annak elszállíttatása nem volt egyszerű feladat. “Tonnánként legfeljebb 20 eurót kaptunk”, emlékszik vissza az igazgató: “Ennek pénzügyi szempontból semmi értelme sem volt. És így merült fel az a gondolat, hogy a termelés során keletkezett forgácsot inkább ésszerűen dolgozzuk fel. Megvizsgáltuk a brikettpiacot, és azonnal világossá vált, hogy számos tüzelőanyag-kereskedőt a RUF brikettjei győztek meg.” Egy pár összehasonlítás, egy kiállítás látogatás, és néhány későbbi próbabrikettálás egyértelművé tette, hogy a RUF a megfelelő partner számukra. Ezt követően a Koscal megvásárolta első két britekettálóját a bajor Zaisertshofen városában.

Az évek során a brikett előállítása a második legfontosabb pillérré vált, amely jelenleg évi 800-900 ezer eurót hoz be. Kapacitás szempontjából 2018-ban merült fel az új brikettáló rendszerek kérdése. A cégvezető gyorsan megválaszolta a kérdést, hogy ki legyen a beszállító: "RUF". Néhány hónappal később a zaisertshofeni gépészmérnökök kicserélték a korábbi rendszert két új Lignum R6 brikettprésre, és üzembe helyezték őket a helyszínen. Azóta is kitűnően teljesítik céljukat.

Az RUF kompakt brikettáló prések teljesen automatikusan működnek
Az őszi és téli csúcsidőszakban a hidraulikus gépek éjjel-nappal működnek, és számos velejáró előny jellemzi őket. Nagyon kis, két és három méter közötti helyre van szükségük, és mégis elérik présenként a kb. 670 kg / órás teljesítményt. A 37 kW-os motorteljesítmény pedig azt jelenti, hogy a Lignum R6 maximális fajlagos préselő teljesítménye 1.700 kg / cm².

A Koscal számára rendkívül előnyös, hogy az RUF brikettáló rendszerei különböző fajtájú, és szemcseméretű fa hulladékot képesek préselni kiváló minőségű brikettekké, anélkül, hogy a gépeket előre át kellene állítani. Kézi beavatkozás nélkül működnek, és egy teljesen automatikus eljárás során állítják elő a magas minőségű, egységes 150 x 60 mm méretű briketteket. A csomagolást műszakonként egy alkalmazott végzi, akinek csak a munkakapacitásának 60% -ára van szüksége ehhez a feladathoz.

Az új rendszereknek köszönhetően a termelékenység 30% -kal növekszik
Az új RUF brikettálók alacsonyabb karbantartási igénye és a gazdaságos energiafelhasználás fontos tényezők Marko Kosckal számára, ugyanis ez alacsony működési költségeket jelent. Azonban a nagy prés teljestmény, és az ezáltal kibővített kapacitások győzik meg leginkább a cégvezetőt: “Jelenleg már 33%-kal több brikettet állítunk elő, mint korábban. Ebből a célból gyakran fűrészport veszünk a közeli fűrésztelepektől. Annak ellenére, hogy ez többnyire nedves, nem jelent problémát a számunkra.” A faipari szakemberek egyszerűen összekeverik a nedves és száraz forgácsot, majd dobszárítóba helyezik, ahonnan egy szívócsövön keresztül szállítják a forgács silókba. A szállítócsiga ezután a briekttáló rendszer garatjába vezeti őket. Minden más automatikusan megy végbe a két Lignum R6 présben.

“A befektetés”, magyarázza Marko Koscal, “abszolút helyes döntés volt. Meggyőződésem, hogy jelentősen növelhetjük a brikettgyártás éves kapacitását a jelenlegi 7000 tonnáról. A árbevételt kismértékben befolyásolja, hogy mikor jön a tél és, hogy mennyire lesz zord. De feltételezem, hogy a két rendszer amortizálódni fog legkésőbb 16 hónap után.”

A horvát Koscal különféle méretű Euro-raklapokat gyárt, ezenkívül bevételt generál azzal is, hogy a képződő fahulladékból RUF-briketteket állít elő.

Koscal Euro-raklapok egymásra rakodva és a fa hulladékból előállított RUF brikettek raklapokon

A kész fa raklapokhoz vezető út a Koscal-nál fa rönkökkel indul, melyeket nyersanyagként vásárolnak. Ezeket szalagfűrészekkel és sorozatvágó körfűrészekkel vágják szét a gyártási területen, majd többnyire automatikusan rakják össze a szerelési területen.

Nyersanyagnak használt farönkök és azok feldolgozása szalag- és sorozatvágó körfűrészekkel a Koscal vállalatnál

A raklapgyártás során különféle típusú és méretű faforgács és fűrészpor keletkezik.

Faforgács és fűrészpor melléktermékeket egy Bobcat rendezi el az üzem területén

A Koscal 2019 eleje óta magas minőségű briketteket gyárt a RUF két új Lignum R6 présével, és ezek a teljes értékesítési bevételeik kb. egyharmadát teszik ki.

Koscal vállalatnál RUF Lignum R6 prés munka közben és az általa gyártott RUF brikettek

A RUF teljesen automatikus brikettáló rendszerei állandó minőségű briketteket állítanak elő, 150 x 60 mm méretben. Fizikai munkaerő csak a csomagoláshoz szükséges.
RUF automatikus brikettáló rendszerei munka közben ahol fizikai munkaerő ellenőrzi a végterméket
 
A RUF brikettáló rendszereknek köszönhetően a Koscal 8-10-szeresére növelte a fa hulladékainak értékét. Teljes mértékben kifizetődő üzlet, jelenleg évi 7000 tonna mennyiség mellett.

RUF brikettek eltárolva a raktárban és RUF brikettek kamionra pakolva

A Popovaca-ban (Horvátország) található Koscal d.o.o.-t …
…Zelimir Koscal alapította 1994-ben. Napjainkban a 80 alkalmazottat foglalkoztató céget a fia, Marko Koscal működteti, melynek bevétele kb. 2,5 millió euro évente. A vállalkozás fa raklapokat és fabriketteket gyárt a RUF hidraulikus brikettáló rendszereinek segítségével. Termékeiket Európa-szerte értékesítik, képviseleti hálózaton keresztül.

A RUF:
A Zaisertshofenben található RUF-ot Hans Ruf alapította 1969-ben. Időközben a cég vezetését már átadta fiainak, Roland és Wolfgang Rufnak.

Kb. 150 alkalmazott fejleszt és gyárt rendkívül innovatív brikettáló rendszereket moduláris alapon fa, fém és egyéb hulladékanyagokhoz.

A RUF által gyártott legkisebb egység a RAP (RUF integrációs prés), amely 4 kW-os motorral van felszerelve, és a prés teljesítmény óránként 20-150 kg (az anyagtól és a forgács méretétől függően). A legnagyobb rendszer (RUF 90) 90 kW-tal elérheti az 2.500 kg / órás teljesítményt alumínium esetében, az öntöttvas esetén 3000, a réztartalmú anyagoknál pedig 4800 kg / órát.

Még 1985-ben gyártotta a RUF az első brikettáló berendezését és eladta egy famegmunkáló cégnek. Az, hogy ez még mindig működőképes, ékes bizonyítéka a RUF-gépek robusztus felépítésének. Mára már több mint 4500 brikettáló berendezése működik több mint 100 országban.

Forrás

Keresse fel a Fagépszer Plusz Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a Ruf brikettálói jelentik a megoldást! Cégünk a honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain a Facebook és Instagram oldalakon is jelen van, ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Fagépszer Plusz Kft.

  • Cím

    6000 Kecskemét, Úrrét tanya 79/A.

  • Mobil

    +36 (30) 370-1364

  • E-mail cím

Betöltés alatt...
Ajánlatkérés